Τα κληροδοτήματα στην Κεντρική Μακεδονία

Τα κληροδοτήματα στην Κεντρική Μακεδονία

Αρ. Πρωτ. 6922/03.03.2010

Προς Υπουργό:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ασαφές και θολό είναι το τοπίο, σχετικά με την διαχείριση των κληροδοτημάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η οικονομική κακοδιαχείριση, οι απευθείας αναθέσεις, οι σκοτεινές μισθώσεις ακινήτων, είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει την λειτουργία των εν λόγω κληροδοτημάτων. Ο αριθμός τους ανέρχεται στα 695 περίπου και τα κοινωφελή σωματεία που τα διαχειρίζονται σε 64. Το πλήθος αυτών των κληροδοτημάτων καλούνται να το χειριστούν και να το βάλουν σε τάξη, μόνο πέντε υπάλληλοι του Γραφείου Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο μεγάλος αριθμός των κληροδοτημάτων και των κοινωφελών σωματείων λοιπόν, σε συνδυασμό με το μικρό αριθμό των αρμόδιων υπαλλήλων της Π.Κ.Μ., δεν δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε μία εικόνα που  μπορεί να χαρακτηρισθεί τραγική και συνάμα ύποπτη. Οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι και έτσι η διαχείρισή των κληροδοτημάτων, γίνεται από μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια  αυτών των σωματείων, δημιουργώντας στρεβλότητες, έλλειμμα αξιοπιστίας και διαφάνειας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να σταματήσει η πιθανή κακοδιαχείριση των κληροδοτημάτων και των κοινωφελών σωματείων  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι από τους εντεταλμένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους;

Απάντηση Υπουργείου